19 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
2020.05.14 07:35:04
Відділ обслуговування навчальною і науковою літературою

ЯК РОЗПІЗНАТИ ФЕЙКОВІ НОВИНИ

З появою Інтернету значного поширення набуло таке явище, як фальсифікування новин, тобто навмисне фабрикування інформації та підроблення новин із метою обману читачів. Це є вкрай небезпечним процесом, адже призводить як до маніпулювання загальною думкою, так і розв’язання інформаційних війн. Постає запитання: «Для чого це потрібно?»

faiknews 1

По-перше, це спосіб отримання прибутку. Майже всі юзери Інтернету зустрічалися з клікбейтами – приманками, психологічними пастками для користувачів, що спонукають клацнути по рекламному оголошенню. Клікбейти вживають прийоми жовтої преси, вписуючи в заголовки слова «вау!», «шок!», «сенсація!»,»ти нізащо не повіриш» тощо. Сам зміст при цьому, зазвичай, не відповідає заявленому. Найкращим прикладом клікбейту є набридлива реклама в Інтернеті на кшталт постів про диво-схуднення або передбачення майбутнього [1]. Подібні «наживки» описують вебконтент, метою якого є переконання максимальної кількості людей перейти на сторінку з матеріалом та отримання доходу від онлайн-реклами [2].

По-друге, пропаганда та керування думкою суспільства. Реклама пропагує не лише товари, послуги й торгові марки, але і певні точки зору та думки. Новини розповідають, який політик є поганим, який – не дуже, а який – навіть, навпаки, дуже хорошим. Яка країна є агресором, а яка – жертвою. Чому у нас усе дуже добре, або навпаки – все погано. Або про те, що в нас усе погано – але в інших ще гірше.

Пропаганду найчастіше використовують уряди, корпорації, некомерційні та комерційні організації для управління цінностями, ставленням до них і навіть знаннями [3].

Соціальні медіаплатформи, як то Facebook, Instagram чи Twitter, дозволяють обмінюватися інформацією між своїми користувачами, і багато із цих платформ подають «новини», рекламу або ж «спонсорований контент» так, що стає складно відрізнити реальні джерела цієї інформації від підроблених сайтів. Більшість рекламного простору на платформах соціальних медіа продаються через брокерів, тобто платформа часто не має уявлення про те, що рекламується на їхньому сайті, стаючи ідеальним місцем для процвітання фальшивих новин [4].

faiknews 2

Фейкові новини
– це звичайний інструмент інформаційної війни. Дезінформація, нав’язування однієї думки всьому населенню, обман.

Розпізнати фейкові новини досить непросто, але цілком можливо. Споживаючи будь-яку інформацію на просторах Інтернету, знайдіть відповіді на такі питання:

  • Хто? – хто автор статті, яка його кваліфікація, чи є інші статті, написані ним [5]. Перевіряйте розділ сайту «Про нас», де, зазвичай, указана мета функціонування цього сайту та команда журналістів чи авторів.
  • Що? – що висвітлюється у статті, чи відповідає зміст заголовку статті, чи наведені аргументи на підтримку різних точок зору, чи лише однієї. Тож зверніть увагу на правопис та наявність граматичних помилок, адже добре досліджений матеріал вичитується декілька разів перед його опублікуванням.
  • Коли? – шукайте дату публікації, що допоможе встановити актуальність інформації та знайти подібну в інших джерелах [5]. Багато фейкових новин не мають дати публікації й пишуть про події, яких ніколи не відбувалося.
  • Де? – де ви знайшли інформацію: на сторінках соціальних медіа, у блогах чи на офіційних сайтах; чи виглядає достовірною вебадреса ( URL) [5] Намагайтеся робити огляд декількох інформаційних ресурсів.
  • Для чого? – яка ціль публікації: інформування, торгівля, розваги чи переконання в чомусь. Запитайтеся в себе: «Кому від цього користь?»

Фейкова інформація – нагальна проблема сьогодення. Користувачами Інтернету є мільйони, отже, інформаційна грамотність є необхідністю для кожного. Ставтеся критично до того, що читаєте, і діліться тільки достовірною, на вашу думку, інформацією.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА:

  1. Шабаниця Д. Обережно, заголовок! Або що таке клікбейт? [Електронний ресурс] / Д. Шабаниця – Режим доступу: https://www.mediakrytyka.info/novi-tehnologii-media/oberezhno-zaholovok-abo-scho-take-klikbeyt.html. (дата звернення: 12.04.2020) – Назва з екрана.
  2. Искусство Clickbait [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://somiibo.com/blog/the-art-of-clickbait/. (дата звернення: 12.04.2020) – Назва з екрана.
  3. Як розпізнати фейкові новини? [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://artefact.live/?p=732. (дата звернення: 12.04.2020) – Назва з екрана.
  4. Що таке фейкові новини? Публічна бібліотека Торонто How to Spot Fake News [Електронний ресурс] – Режим доступу https://www.torontopubliclibrary.ca/spotfakenews/. (дата звернення: 12.04.2020) – Назва з екрана.
  5. Як розпізнати фейкові новини? [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ula.org.ua/images/documents/3712/fakeNews.pdf. (дата звернення: 12.04.2020) – Назва з екрана.