29 | 03 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Administrator Нобелівська премія з літератури, або Чи були і чи будуть лауреатами українці?
2019.07.17 11:01:19
Administrator

 

image002 

Перемогти в міжнародному конкурсі, отримати почесний приз завжди приємно, а всесвітньовідому Нобелівську премію – почесно не лише для самого генія, але й для його нації. Сьогодні лауреати премії Нобеля – це світова інтелектуальна еліта. Нобелівська премія названа на честь їхнього засновника, шведського винахідника і промисловця Альфреда Бернхарда Нобеля (1833–1896).

Вона є однією з найпрестижніших у світі. Відповідно до заповіту А. Нобеля, залишеного для нащадків, його капітал було передано до Нобелівського фонду. Чималі гроші вміщено в акції і позики, доходи від яких щорічно ділять на шість рівних частин і присуджують за найвизначніші праці в галузі фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури, економіки, а також за діяльність у справі зміцнення миру.

image003 

Що дарують геніям, які зробили значні відкриття, написали найцікавіші книги, врятували життя тисяч хворих чи присвятили життя справі зміцнення миру? Нобелівська премія складається з золотої медалі із зображенням Альфреда Нобеля і відповідного напису, диплома і чека на встановлену грошову суму, розмір якої залежить від прибутків Нобелівського фонду.

 

Отримати високу нагороду мають право представники різних рас, віросповідань і національностей. Головним критерієм під час вибору претендентів на нагороду є новітні досягнення в одній з шести названих галузей або праці, виконані раніше, якщо їхня значимість стала очевидною пізніше.

Лауреати премії Нобеля – це світова інтелектуальна еліта і гордість кожної країни. Громадян України у цьому списку ще не було. Хоча видатні люди з України мали можливість відзначитися. Наприклад, серед перших нобелівських лауреатів є ім’я Вільгельма Конрада Рентгена – німецького фізика. Сьогодні вже доведено, що його співавтором можна вважати Івана Пулюя – українського фізика, який мешкав у Відні та був сучасником Рентгена.

У списку лауреатів премії Нобеля значиться кілька імен видатних письменників та вчених, чиє життя починалося на українській землі. Так, лауреат премії Нобеля з літератури Ш. Агнон (Ізраїль) народився 1888 року в Бучачі (Тернопільська область), американські дослідники З. Ваксман (медик), С. Кузнець (економіст), Р. Гофман (хімік) – у Прилуках, Харкові і Золочеві. Нобелівський лауреат Ілля Мечников народився в селі Іванів поблизу Харкова і закінчив Харківський університет.

Кандидатом на Нобелівську премію був Іван Франко, але він не дожив до її присудження (за правилами премія Нобеля вручається живим претендентам). У наші дні висувалися на цю премію Улас Самчук, Павло Тичина, Микола Бажан та Олесь Гончар. Найтрагічніша доля у Василя Стуса, якого висунув на отримання Нобелівської премії німецький письменник Генріх Бьолль у 1985 році. Вважається, що тогорічна премія вже була присуджена талановитому українському поету та борцеві за свободу проти тоталітарного режиму, коли він помер (читай: був вбитий) під час голодування в карцері 3 вересня 1985 року.

Леся Костів
За метеріалами nobel.mksat.net, www.rferl.org

Пропонуємо ознайомитись із кращими романами Нобелівських лауреатів ХХ століття. Нажаль більшість із цих творив доступна нам лише російською мовою, тому публікуємо список, складений журналом Ексмо мовою оригіналу – Режим доступу: https://eksmo.ru/selections/50-luchshikh-romanov-nobelevskikh-laureatov-po-literature-xx-veka-ID3775342/ – Назва з екрана.

 Генрик Сенкевич. Камо грядеши
Год получения премии: 1905
 image005
Редьярд Киплинг. Свет погас
Год получения премии: 1907 
 
Сельма Лагерлёф. Перстень Лёвеншёльдов
Год получения премии: 1909 
 
Рабиндранат Тагор. Гора
Год получения премии: 1913
 
Ромен Роллан. Жан-Кристоф
Год получения премии: 1915 
 
Хенрик Понтоппидан. Счастливчик Пер
Год получения премии: 1917 
 
Карл Шпиттелер. Имаго
Год получения премии: 1919
 
Кнут Гамсун. Голод
Год получения премии: 1920 
 
Анатоль Франс. Боги жаждут
.Год получения премии: 1921
 
Владислав Реймонт. Мужики
Год получения премии: 1924
 
Джордж Бернард Шоу. Карьера одного борца
Год получения премии: 1925 
 
Грация Деледда. Элиас Портолу
Год получения премии: 1926 
 
Сигрид Унсет. Кристин, дочь Лавранса
Год получения премии: 1928
 
Томас Манн. Волшебная гора
Год получения премии: 1929
 image007
Синклер Льюис. Бэббит
Год получения премии: 1930 
 
Джон Голсуорси. Сага о Форсайтах
Год получения премии: 1932 
 
Иван Бунин. Жизнь Арсеньева
Год получения премии: 1933
 
Луиджи Пиранделло. Покойный Маттиа Паскаль
Год получения премии: 1934 
 
Роже Мартен дю Гар. Семья Тибо
Год получения премии: 1937 
 
Йоханнес Вильгельм Йенсен. Падение короля
Год получения премии: 1944
 
Герман Гессе. Степной волк
Год получения премии: 1946 
 image009
Андре Жид. Подземелья Ватикана
Год получения премии: 1947
 
Уильям Фолкнер. Шум и ярость
Год получения премии: 1949
 
Франсуа Мориак. Клубок змей
Год получения премии: 1952 
 
Эрнест Хемингуэй. Прощай, оружие!
Год получения премии: 1954 
 
Халлдор Кильян Лакснесс. Самостоятельные люди
Год получения премии: 1955 
 
Альбер Камю. Чума
Год получения премии: 1957
 
Борис Пастернак. Доктор Живаго
Год получения премии: 1958 
 
Иво Андрич. Мост на Дрине
Год получения премии: 1961
 
Джон Стейнбек. Зима тревоги нашей
Год получения премии: 1962
 
Жан-Поль Сартр. Тошнота
Год получения премии: 1964 
 
Михаил Шолохов. Тихий Дон
Год получения премии: 1965 
 image011
Мигель Анхель Астуриас. Сеньор Президент
Год получения премии: 1967 
 
Ясунари Кавабата. Старая столица
Год получения премии: 1968 
 
Сэмюэл Беккет. Моллой
Год получения премии: 1969 
 
Александр Солженицын. В круге первом
Год получения премии: 1970 
 
Генрих Бёлль. Дом без хозяина
Год получения премии: 1972
 
Патрик Уайт. Древо человеческое
Год получения премии: 1973 
 
Сол Беллоу. Приключения Оги Марча
Год получения премии: 1976
 
Исаак Башевис-Зингер. Шоша
Год получения премии: 1978
 
Элиас Канетти. Ослепление
Год получения премии: 1981
 
Габриэль Гарсиа Маркес. Сто лет одиночества
Год получения премии: 1982 
 
Уильям Голдинг. Повелитель мух
Год получения премии: 1983
 
Воле Шойинка. Интерпретаторы
Год получения премии: 1986 
 
Нагиб Махфуз. Предания нашей улицы
Год получения премии: 1988
 
Камило Хосе Села. Улей
Год получения премии: 1989
 
Тони Моррисон. Возлюбленная
Год получения премии: 1993 
 
Кэндзабуро Оэ. Объяли меня воды до души моей
Год получения премии: 1994
 
Жозе Сарамаго. Слепота
Год получения премии: 1998
 
Гюнтер Грасс Жестяной барабан
Год получения премии: 1999 
 

 10 НОБЕЛІВСЬКИХ ЛАУРЕАТІВ, ЯКИХ ПЕРЕКЛАЛИ УКРАЇНСЬКОЮ

image013 Кадзуо Ішіґуро

Кадзуо Ішіґуро, британський письменник японського походження, свою медаль із профілем Нобеля ще не отримав. Тож він саме той письменник, який зараз вправляється у мистецтві переможної промови. Цікаво, що за Нобелівську премію 2017 року він боровся разом зі своїм земляком, відомим письменником Харукі Муракамі. Але 5 жовтня фортуна усміхнулася саме Ішіґуро.

Це вже не перша знакова нагорода письменника. У 1989-му він отривав Букерівську премію за роман «Залишок дня», екранізацію якого (1993) номінували на Оскар.

Перемога Кадзуо Ішіґуро дозволяє нам пишатися своїми видавцями. «Видавництво Старого Лева» видало його роман «Не відпускай мене» ще у 2016 році, задовго до того, як Ішіґуро став лауреатом Нобелівської премії.

image014 Світлана Алексієвич

У 2015 році Світлана Алексієвич стала не тільки першою білоруською письменницею, яка отримала Нобелівську премії, а й першою лауреаткою, яка має такий тісний з’язок з Україною. Вона народилася в Івано-Франківську у сім’ї білоруса і українки. Світлана Алексієвич дуже тепло відгукується про своє українське дитинство:

«Звичайно, я пам’ятаю, що дуже важко жили батьки. Батько ж був військовий, потім довго сільським учителем. Я пам’ятаю запах волосся, пилу, ці долини. Бабусю пам’ятаю дуже красиву, з прекрасним голосом, як хату білили, як хліб пекли. Це дуже сильно пам’ятаю. Я завжди кажу, що пишаюся, що у мене українська кров»

В Україні перший твір Світлани Алексієвич видали ще у 1998 році — «Чорнобиль : Хроніка майбутнього» у видавництві «Факт». З російської книгу переклала Оксана Забужко. Активно видавати твори лауреатки почали з 2016 року у видавництвах «Комора», «Дух і літера» та Vivat.

image015 Патрік Модіано

Французький письменник-романіст отримав Нобелівську премію у 2014 році, коли вже був знаним і титулованим автором у своїй країні. У 1978-му його нагородили Ґонкурівською премією — це найпрестижніша нагорода для авторів, які пишуть французькою мовою.

Вперше українською твір Патріка Модіано опублікували у журналі «Всесвіт» у 1989-му. Романи «Вулиця темних крамниць» і «Зниклий квартал» у 2015 році вийшли у видавництві «Пульсари».

Цьогоріч «Видавництво Жупанського» опублікувало його книжку «Щоб не загубитися у місті», а Folio порпрацювало над виданням «Нічна трава».

image016 Еліс Манро

Канадійка Еліс Манро довела всьому світові свій талант до малої прози, удостоївшись у 2013 році Нобелівської премії з літератури. Але це не перша вагома нагорода в її творчості. Кількома роками раніше вона отримала Міжнародну Букерівську премію, а також тричі ставала лауреаткою канадської премії генерал-губернатора в галузі художньої літератури.

«Забагато щастя» — перша збірка оповідань Манро — вийшла українською у «Видавництві Старого Лева» цього року. У 2016 її твір «Белетристика» для журналу «Всесвіт» переклала наша подруга і рецензентка Вікторія Зенгва, від чого нам дуже приємно

image017 Маріо Варґас Льйоса

Перуанський письменник отримав Нобелівську премію у 2010 році. Раніше за літературні здобутки його нагородили премією Сервантеса. У 2014-му Маріо Варґас Льйоса як письменник та громадський діяч побував в Україні:

«Я дуже хотів відвідати Україну, адже мене також надзвичайно схвилював і надихнув цей рух громадянського суспільства, яке хоче покінчити з авторитарною традицією, рух суспільства, якому набрид постійний російський інтервенціонізм, якому набридла корупція»

Найсвіжіше видання українською — повість «Хто вбив Паломіно Молеро?» від «Видавництва Анетти Антоненко», яка вийшла друком у 2016 році. Раніше твори письменника видавало Folio та «Дніпро».

image018 Октавіо Пас

Октавіо Пас отримав Нобелівську премію у 1990 році. Мексиканський письменник прославився завдяки своїм проникливим поезіям та есеям.

Саме збірка есеїв «Лабіринти самотності» стала першою книжкою автора, виданою в Україні. Раніше українською перекладали лише його окремі поезії — для антологій та літературних журналів.

image019 Габріель Гарсіа Маркес

Свою Нобелівську нагороду колумбійський письменник отримав у 1982 році. Габо, як його лагідно називають прихильники, або Габріель Хосе де ла Конкордія Гарсія Маркес (повне ім’я письменника) став символом магічного реалізму.

Крім того,  що Маркес був талановитим письменником, він був ще й непересічним хитруном. Коли рукопис його останньої книги «Записник з моїми сумними курвами» за місяць до офіційної презентації викрали пірати, автор вирішив змінити фінал, після чого мільйонний тираж розійшовся в рекордно короткий термін, а піратські екземпляри, стали предметом полювання колекціонерів.

Найвідоміші твори Маркеса «Сто років самотності» та «Кохання під час холери» вийшли друком у видавництві Folio, а славнозвісний роман «Записник з моїми сумними курвами» можна прочитати на сторінках журналу «Всесвіт».

image020 Жан-Поль Сартр

Літературного нобеля французькому письменникові присудили у 1964 році. Утім від премії автор відмовився. Того ж року від відмовився від літературної діяльності,  назвавши літературу сурогатом дійсного перетворення світу.

Трилогія Сартра «Шляхи свободи» вийшла у «Видавництві Жупанського». Folio випустило українською його роман «Нудота».

image021 Ернест Гемінґвей

Класик американської літератури, удостоєний Нобелівської премії у 1954 році, а роком раніше — лауреат Пулітцерівської премії.

Про розкішні книги Гемінґвея українською від «Видавництва Старого Лева» чули, напевно, всі — це перші видання автора за часів незалежності України. До 1991 року твори Гемінґвея виходили у видавництвах «Дніпро» та «Вища школа».

image022 Бернард Шоу

Ірландський драматург з містечка Дублін отримав Нобелівську премію з літератури ще у 1925 році. Його вважають одним із засновників гостросоціальної інтелектуальної драми.

Вперше на українській сцені виставу за п’єсою Шоу поставив Лесь Курбас — у 1918 році у «Молодому театрі». Вибрані твори Бернарда Шоу у трьох томах вийшли у «Видавництві  Жупанського».

Анна Мойшевич, 10.12.2017. – Режим доступу: https://vsiknygy.net.ua/neformat/51290/ – Назва з екрана.

Підготувала Діденко Л.М.