25 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Моя рідна Полтавщина Полтавщина туристична
Останні виставки
Останні новини
Полтавщина туристична
Доленосне поле європейської історії PDF Друк e-mail
Вівторок, 23 січня 2018, 11:04

rotondaor

30 вересня в Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» урочисто відкрили новий інформаційний туристичний маршрут за допомогою QR-кодів «Доленосне поле європейської історії». На відносно невеликій території, у самому епіцентрі червневої баталії 1709 року, будь-який турист зі смартфоном може самостійно ознайомитися із сімома об’єктами показу: музеєм історії Полтавської битви, монументом Петру I, братською могилою царських воїнів, каплицею Святих Петра й Павла, Сампсонівською церквою, першим музеєм Полтавської битви, ротондою вшанування пам’яті полеглих у Полтавській битві.

Інформація про об’єкти структурована за принципом: назва, історична довідка, легенда про об’єкт, фотоматеріал.

Умови користування залишилися незмінними: після сканування QR-коду за допомогою смартфона або планшета турист спрямовується на інтернет-ресурс «Полтава-туристична», де вже вповні ознайомлюється з описом та підбіркою фотографічних зображень локації. Емблемою туристичного маршруту стала добре відома полтавцям і гостям міста підкова-смайлик.

Це вже третій подібний маршрут. У 2015 р. був запроваджений тематичний туристичний маршрут під назвою «Стежкою легенд». У 2016 р. – відкрито маршрут «Літературною стежкою Полтави». Три роки тому Полтава була першим містом, у якому запровадили таку практику. Ці маршрути були розроблені у співпраці з компанією «VodafoneУкраїна». Люди обирають сучасні технології і пристрої, оскільки так зручніше організувати своє дозвілля. За статистикою, у Полтаві відбувається понад 160 скачувань QR-коду й завантажень проекту на день.

 
Лагідна північ Полтавщини PDF Друк e-mail
Понеділок, 18 вересня 2017, 10:55

hram

Лагідна північ Полтавщини

Цікавий туристичний маршрут Полтавщиною, що переважно проходить уздовж річки Псьол на півночі області, відзначається напрочуд мальовничими місцями з казковими краєвидами й багатьма пам’ятками. Мандрівка розпочинається з Гадяча. Це колишня столиця України, резиденція гетьмана Івана Брюховецького в 1663–1668 рр.

У другій половині XIX ст. Гадяч зажив слави одного з літературно-просвітницьих центрів України. Тут народився та провів роки юності громадський діяч і вчений Михайло Драгоманов. Неподалік, на хуторі Зелений Гай, жила його сестра Олена Пчілка – мати Лесі Українки, яка називала Гадяч «найукраїннішою Україною». У гості до Драгоманова та Пчілки часто заїзджав зі своїм мандрівним хором Микола Лисенко.

Панас Мирний у повісті «Хіба ревуть воли, як ясла повні»  змалював життя Гадяцького повіту.

Під Гадячем є  села, цікаві своїми храмами. Це дерев’ний Покровський храм у Сарах – окраса всієї Полтавщини. У Харківцях дещо скромніша церква Різдва Богородиці 1889 року, проте її робить неповторною незвична гама кольорів, у які храм розфарбовано. Якщо в Гадячі перетнути Псьол, то одразу за мостом починається велике село Вельбівка, розташоване в сосновому лісі. Посеред сосен тут стоїть чудова дерев’яна церква Святої Трійці. Село Плішивець відоме Покровським храмом, який є точною копією шедевру української дерев’яної архітектури – Троїцької козацької церкви в Новомосковську, якій присвятив свій «Собор» Олесь Гончар.

Завітайте  до цього краю. На вас чекають люди й пам’ятки, від зустрічі з якими ви отримаєте найпозитивніші емоції.

Література: Сім мандрівок Полтавщиною.-К.:Грані-Т,2009.-88 с.

 
Полтавщина в Турі Вишиваним Шляхом PDF Друк e-mail
Вівторок, 18 липня 2017, 10:05

Полтавщина в Турі Вишиваним Шляхом

вишиваний шлях

З 5 по 28 червня 2017 року відбувся Тур Вишиваним Шляхом – дивовижна подорож найкрутішими місцями України від Ужгорода до Слов’янська. Здійснили мандрівку чотири українських тревел-блогери: Ірина Журавель, Сергій Нагорний, Христя Жук та Сергій Чекмарьов. Вони подорожували «Вишиваним Шляхом» – найдовшим туристичним маршрутом в Україні довжиною 2 225 км, який проходить через 11 областей із заходу на схід – Закарпатську, Львівську, Рівненською, Тернопільську, Хмельницьку, Житомирську, Київську, Черкаську, Полтавську, Харківську та Донецьку.

Мета проекту – розкрити туристичний потенціал, різноманітність і красу України, символічно об’єднати західні та східні регіони, популяризувати активний відпочинок та здоровий спосіб життя. Протягом Туру четверо мандрівників щодня опинялися в новому місті, відвідували цікаві місця України, про які мало хто знає, подорожували автентичними селами й культурними центрами, насолоджувалися краєвидами та гостинністю українців.

28 червня в Києві відбувся святковий ВелоФініш Туру. Проект є некомерційним, до роботи залучено більше 40 локальних координаторів, які працюють на ентузіазмі й волонтерських засадах. Організатори вірять, що проект «Тур Вишиваним Шляхом» отримає широке медійне висвітлення та надихне тисячі українців подорожувати нашою прекрасною країною. Координатором проекту в Полтаві була Барибіна Яніна.

Мандрівники відвідали більше 60 населених пунктів та побачили понад 100 туристичних пам’яток, щодня готували цікавий контент (історії та відеоролики), який видавали на загал. У населених пунктах блогерів зустрічали місцеві координатори й організовували для них цікаву програму з майстер-класів.

 
Зелений туризм на Полтавщині PDF Друк e-mail
Четвер, 25 травня 2017, 14:02

Зелений туризм на Полтавщині

Коли ми говоримо про зелений туризм, то найчастіше думаємо про Карпати, але це стереотип, що вже прижився. На просторах нашої чудової української землі знайдеться чимало й інших привабливих місць, які варто пізнати ближче. Сьогодні ми  розповімо вам про мальовничий край із багатою історією, культурною спадщиною і міцними народними традиціями – Полтавщину.

Зелений туризм на Полтавщині має всі шанси стати одним із провідних напрямів у туристичній сфері України. На річках Дніпро, Ворскла, Псел можна порибалити та влаштувати пікнік, а можна сходити на тихе грибне полювання.

Крім відпочинку на природі, область приваблює своїм колоритом та визначними місцями. Насамперед, це гоголівські місця – Диканька, Гоголеве, Великі Сорочинці, місто-курорт Миргород і столиця гончарства – Опішня. І, звичайно ж, Полтава асоціюється з Полтавською битвою росіян зі шведами. Сьогодні це місто із прекрасними архітектурними пам'ятками, куди обов'язково треба з'їздити на екскурсію.

Садиби в Диканьці

Почнемо зі славного села, яке стало відомим завдяки гоголівській збірці «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Гріх не використати такий шикарний бренд! У селі близько півтора десятка садиб зеленого туризму. Сюди добре приїхати у травні, коли пишно цвіте Бузковий гай.

«Весела садиба»

У селі Веселівка Диканського району створено етнокультурний центр «Весела садиба». Господар садиби покаже відреставровані власними руками предмети культури та побуту Українців.

На хуторі у Веселівці можна відсвяткувати і весілля, і корпоратив: тут і шинок, корчма і лазня.

«Хутір Гоголя» у Великих Сорочинцях

Хочете перенестися в атмосферу українського села років так 150 тому? Тоді поживіть у садибі «Хутір Гоголя» у Великих Сорочинцях. Біля річки Псел стоїть хуторок із п'яти старовинних українських хат під солом'яними дахами. У кожній хаті відтворено сільський інтер'єр, є піч і навіть сінник у дворі! Але, тим не менш, сучасні зручності – у кожній хатці санвузол, телевізор, холодильник. Ось такий сучасний екотуризм на Полтавщині!

Великі Сорочинці славляться на всю Україну Сорочинським ярмарком.

На вечорниці – у Довгалівку

У 10 кілометрах від міста-курорту Миргорода, відомого своєю мінеральною водою, на річці Хорол знаходиться село Довгалівка.

У садибі «Українські вечори від Ганни Василівни» спеціалізуються на вечорницях – сміливо вирушайте сюди за національним колоритом!

Відпочинок у Великій Багачці

У райцентрі Велика Багачка на Полтавщині є кілька садиб сільського туризму. Тут екологічно чиста зона – поруч річка Псел, ліс – можна влаштувати походи за грибами, ягодами та трав'яними зборами для чаю.

Чим здивують Нові Санжари

Новосанжарський район найбільш екологічно чистий на Полтавщині. Тут чудовий чистий сосновий ліс, пляж на річці Ворскла. Недарма, ще з радянських часів, у цих місцях будували санаторії та дитячі табори, а зараз почав розвиватися зелений туризм. Можна і відпочити, і підлікуватися, попити мінеральної води. Проживання в місцевих жителів обійдеться дешевше, ніж у санаторії. Господарі садиб пропонують відпочинок на лоні незайманої природи, риболовлю, похід за грибами. А в садибі «Гостинний двір» – також сауну й більярд

Ближче до Полтави

Полтавський район – відмінне місце для тих, хто хоче і пожити на природі, і бути ближче до пам’яток міста. На сьогодні садиби зеленого туризму пропонують і у приватному секторі самого обласного центру.  Також зелений туризм розвивається в селах Тахтаулове, Степове, Маркове, Ковалівка, Вороніна, Буланове. Можна підібрати садибу зі зручностями на рівні готелю або простіше – на будь-який смак і гаманець.

Наприклад, комплекс «Глухомань» у селі Ніжні Млини на Полтавській трасі запропонує проживання в казкових будиночках Лісовика, Баби-Яги, у Теремку. Є ресторан у староруському стилі, міні-зоопарк, російська лазня, з розваг пропонують прогулянки на конях, пейнтбол.

Завітайте до нашого мальовничого краю!

 
Туристична подорож музичними стежками PDF Друк e-mail
Середа, 26 квітня 2017, 10:34

Туристична подорож музичними стежками

У  нашому краї розроблений новий екскурсійний маршрут «Музична Полтавщина», нещодавно проведена туристична розвідка за цією темою. Долучилися до справи фахівці управління інфраструктури та туризму ОДА, Спілки екскурсоводів Полтавщини, краєзнавці, представники музейних закладів, туристичних фірм.

Маршрут розпочинається з Театральної площі обласного центру біля пам’ятника легендарній співачці та поетесі Марусі Чурай.

Полтавщину прославили чимало музикантів: композитори Микола Лисенко, Платон і Георгій Майбороди, Олександр Білаш, Григорій Чухрай, Ісаак Дунаєвський, бандуристи Остап Вересай та Федір Кушнерик, диригенти Нестор Городовенко і Григорій Китастий, Федір Попадич і Володимир Кабачок.

Екскурсоводи розкажуть про музикантів – уродженців Полтавського, Новосанжарського, Кобеляцького, Козельщинського, Кременчуцького районів, землями яких пролягає мандрівка: співака Віктора Курдиновського (Соловйова), хорового диригента Івана Сидоренка, композитора, автора опер Віталія Кірейка, співачку Стефанію Зорич, кінокомпозитора Дмитра Тьомкіна й багатьох інших.

Найширше в новому маршруті представлений Глобинський район. Село Гриньки подарувало світу українського композитора-класика Миколу Лисенка, у Пелехівщині народилися брати Георгій і Платон Майбороди, у Корещині – співачка, Герой України, народна артистка України Раїса Кириченко. Уродженцем Градизька є славетний пісняр Олександр Білаш. Саме із Градизька розпочинається глобинський відрізок маршруту.

У селі Фрунзівка (колишнє Троїцьке) жив козак Чайка, дід великого композитора Петра Чайковського. В Пузиковому народився відомий піаніст, учень Ференца Ліста Дмитро Родзянко.

На глобинській землі учасників туристичної розвідки  чекали відвідини музеїв та пам’ятних місць, концерт творів Миколи Лисенка.

Під час обговорення маршруту виникла пропозиція розділити його за територіальним принципом на дві частини. Визначено, що маршрут потребує поліпшення інфраструктурної складової, зокрема – ремонту доріг і встановлення дорожніх вказівників до об’єктів туристичного відвідування.

 
« ПочатокПопередня123НаступнаКінець »

Сторінка 2 з 3
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Эффективный менеджер гостиницы
Адміністративно-правове забезпечення надання рекламних послуг в Україні
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки