23 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Моя рідна Полтавщина Цікаві факти Музейний комплекс І. П. Котляревського
Останні виставки
Останні новини
Четвер, 21 червня 2018, 12:00

Музейний комплекс І. П. Котляревського

muzey sadiba kotlyarevskogo

З нагоди 200-річного ювілею І. П. Котляревського в 1969 році за акварельним ескізом Т. Г. Шевченка було відновлено меморіальний комплекс – його садибу, розташовану у старовинному куточку Полтави, який земляки поета символічно назвали Івановою горою. Це улюблене місце відпочинку полтавців і гостей міста.

 

Уесь свій вік прожив Іван Петрович у хаті, успадкованій ще від діда - диякона Успенського кафедрального собору. У будинку – п’ять кімнат, як і було за життя письменника: кабінет, світлиця, вітальня, опочивальня та кухня. Вхід до них – із сіней.

Із сіней двері ліворуч ведуть у кабінет письменника, стіни якого обшиті світлою дошкою. Тут знаходиться відомий автентичний сволок з вирізьбленим кирилицею текстом про дату забудови хати: «Создася дом сей во имя Отца и Сына и Святого Духа. Року 1705 месяца Августа». У кабінеті працював Іван Котляревський, звідси йшли у світ загони безстрашних козаків-троянців «Енеїди». Тут писалися п’єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник». На письмовому столі – рукописні сторінки творів поета: чіткий, читабельний почерк, впевнена рука митця, зі своєрідним, властивим саме ХІХ столітті, написанням букв. 

Навпроти кабінету – вітальня. Стеля цієї кімнати теж містить сволок 1705 року. У цій кімнаті представлені документи, що розповідають про історію будинку та родини Котляревських. 

Маленька кімната ліворуч із вітальні – опочивальня. Тут знаходяться особливо цінні меблі: ломберний столик, люстерко, комод – особисті речі господаря садиби. 

Прямо з вітальні – двері до світлиці, які гостинно відкривалися перед численними друзями та знайомими. Іван Котляревський привітно дивиться на відвідувачів садиби з портрета роботи художника Л. Каштелянчука. Поряд із портретом знаходиться картина невідомого фламандського художника ХVІІ століття «Іспанець, який тримає рака» – вона належала І. П. Котляревському. 

У будинку є ще одна невеличка кімната – кухня. В ній зібрані численні старовинні предметами хатнього вжитку кінця ХVІІІ – початку ХІХ століть.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1761 садиба І. Котляревського та могила поета 1838 року занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки історії національного значення.  

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Грузинская кухня (кухни народов мира)
Награда за блестящую реализацию стратегии
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки