27 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Останні виставки
Останні новини
Четвер, 21 червня 2018, 11:48

Музей Панаса Мирного

poltava muzei panasa myrnogo e1439845300500

Музей Панаса Мирного в місті Полтава є одним із найбагатших в Україні за кількістю меморіальних речей. Близько тисячі речей, книжок, документів і фотографій розміщені в семи кімнатах будинку письменника.

 

Панас Мирний придбав садибу на 3 Кобищанській вулиці (зараз вулиця Панаса Мирного) в  березні 1903 року, де прожив сімнадцять останніх років життя, створивши в цьому ошатному будиночку чималу частину свого письменницького доробку, ходячи звідси до центру міста на службу в казенну палату і скінчивши тут свій земний шлях 28 січня 1920 року.

Оселя Панаса Мирного (Рудченка) пам’ятає голоси Олени Пчілки й Христі Алчевської, Михайла Коцюбинського й Василя Стефаника, Гната Хоткевича й Володимира Самійленка. Клавішів фортепіано торкалися руки Лесі Українки, Миколи Лисенка та Марії Заньковецької.

Музей розпочав роботу в 1940 році. Понад 20 років музеєм завідував середній син письменника  Михайло Рудченко. На початку німецько-радянської  війни 1941 року експонати було вивезено до Уфи, а після визволення Полтави в жовтні 1943 року музей відновив свою роботу.

У 1951 році на подвір'ї садиби перед будинком встановлено пам'ятник Панасу Мирному – бронзове погруддя письменника на постаменті з лабрадориту (скульптор  Олексій Олійник та архітектор Макар Вронський).

У 1962 році Михайло Рудченко передав державі будинок, меблі, всі особисті речі Панаса Мирного та членів його родини.

У  зв'язку зі 100-річчям із дня народження Панаса Мирного 13 травня 1949 року на будинку встановлена біла мармурова меморіальна дошка  з написом: «В цьому будинку жив видатний український письменник, класик української літератури Панас Мирний (П. Я. Рудченко 1903 – 1920 рр.)»

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Грузинская кухня (кухни народов мира)
Маркетинговые исследования рынка
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки