28 | 03 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Останні виставки
Останні новини
Вівторок, 10 квітня 2018, 13:56

Гора Пивиха

horaПерлиною Придніпров’я називають гору Пивиху, яка є найвищою придніпровською точкою Лівобережної України, ізольованим пагорбом заввишки 168 м. Це підвищення розташоване на лівому березі Дніпра, поблизу м. Градизьк Глобинського району Полтавської області.

Ця пам’ятка природи утворилася в результаті насуву льодовика дніпровського зледеніння, з 1969 р. отримала статус ландшафтного заказника місцевого значення із площею 165,2 га.

Пивиха – дуже важлива як геологічна пам’ятка, адже у її відслоненнях наявні глина, кристалічний гіпс, мергель, пісок, а також триметровий шар рідкісної породи вапняку – блакитного мергелю.

В обривах Пивихи знаходили залишки рослин і тварин льодовикового періоду. Це корали, молюски, морські їжаки та фрагменти кісток великих ссавців: мамонтів, північних оленів, шерстистих носорогів.

Гора Пивиха має цікаву та давню історію. Колись на горі існувало поселення Романа Михайловича Пива, яке належало руським боярам Пивам. У 1489 р. король Польщі Казимир ІV передав місцевість навколо гори Київському Пустинно-Миколаївському монастирю. Ченці монастиря заснували тут Миколаївську церкву, яку неодноразово руйнували набіги татарів. Але храм постійно відновлювали і з часом він став Пивгородським Миколаївським монастирем, на території якого були зведені дві церкви, келії для ченців, вітряки та кілька дерев’яних і кам’яних будівель.

У 17 ст. монастир-фортеця вже був значним релігійним і політичним центром, який боровся із впливами уніатства, відмітився в подіях козацького повстання під керівництвом П. Павлюка та в Національно-визвольній війні українського народу під проводом Б. Хмельницького.

У 1774 р. після пожежі, що знищила всі дерев’яні будівлі, був споруджений Михайлівський кам’яний собор. Утім, вже в 1786 р. цей собор перетворили приходську церкву, а ще пізніше на цвинтарну.

Після розливу Кременчуцького водосховища у кінці 1960-х рр. Пивиха постійно руйнується хвилями цього водоймища. Кожен рік вода змиває від 10 до 7 метрів пагорба, який не захищає навіть дамба. На сьогодні під водами «Кременчуцького моря» опинилося вже понад 600 метрів Пивихи.

У 2008 році гора Пивиха була представлена на всеукраїнському конкурсі «Сім природних чудес України». Естетична привабливість гори Пивиха є не меншою, ніж привабливість відомих місць кримського узбережжя.

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Румынский за 6 недель
Бизнес-модели: 55 лучших шаблонов
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки