25 | 04 | 2024
Науковцям
ВДС бібліотеки
Послуги бібліотеки
Інституційний репозитарій

URAN

Академічна доброчесність
Головна Інформація для читачів «Тарас Шевченко – український художник, поет, мислитель»
Останні виставки
Останні новини
«Тарас Шевченко – український художник, поет, мислитель» PDF Друк e-mail
Вівторок, 07 березня 2017, 00:00

25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в метричній книзі церкви святого Іоана Богослова села Моринці Звенигородського повіту Київської губернії з’явився черговий запис: «У жителя села Моринці Григорія Шевченка та його дружини Катерини народився син Тарас». Священик, який молитвував і хрестив хлопчика, назвав його Тарасом, тому що того дня Церква вшановує пам’ять знаменитого константинопольського патріарха кінця VIII — початку IX століть святителя Тарасія. Ніхто, звісно, і гадки не мав, що це народжене під стріхою простої селянської хати хлоп’я стане колись найбільшим генієм України, поетом і художником, якого український народ поставить вище за всіх політиків, завойовників і можновладців.

Відтоді минуло ось уже понад дві сотні років і сьогодні Шевченка знають по всіх усюдах.

У переддень цієї дати, 6 березня, в читальному залі бібліотеки ПУЕТ відбулася зустріч-розмова, яку родинними спогадами про «Кобзар» Шевченка розпочала директор бібліотеки Садова Світлана Василівна… Говорила вона й про те, що наше радянське минуле дещо спотворило сприйняття життя та творчості Тараса Шевченка, зробивши його спрощеним та заідеологізованим. Стереотип заблокував свідоме сприйняття творів, які видавались великим накладами і вивчалися в школі. Люди слухали і не чули, дивилися і не бачили…

То який же він, справжній Шевченко?.. Риторичне питання, на яке, напевно, кожен має свою відповідь. «Надто вже часто цей геніальний, надзвичайно яскравий, а часом і парадоксальний чоловік постає в нашій уяві ніби по той бік звичайного людського досвіду, – пише Леонід Ушкалов, літературознавець та письменник. – Ясна річ, геніїв треба міряти мірилом геніїв, але ж і найбільший геній живе в тому самому «лісі речей», що й звичайна людина. Він народжується і вмирає, любить і ненавидить, сміється й плаче, впадає у відчай і сповнюється надії, про щось говорить, кудись мандрує, бачить якісь сни...» (Ушкалов Л.В. Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання.)

Студенти-першокурсники (МЕН-11, МЗД-11) і співробітники бібліотеки, Гула Валентина Іванівна та Лоза Лідія Андріївна, презентували короткі біографічні оповіді, цікаві факти з життя Тараса Шевченка, читали вірші… А співробітники відділу обслуговування навчальної і наукової літератури підготували виставку «Тарас Шевченко – український художник, поет, мислитель», яку всі бажаючі можуть переглянути, завітавши до читального залу бібліотеки, а книги, представлені на ній, згодом взяти на абонементах бібліотеки.

 
Google перекладач
Ukrainian Armenian Azerbaijani Belarusian Chinese (Simplified) English French Georgian German Italian Latvian Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish
Сага об ИКЕА
Теорія та методологія формування фінансової звітності підприємств
Банер
Оцініть якість обслуговування і компетентність співробітників бібліотеки