Шановні читачі!
До вашої уваги
пропонується віртуальна книжково-ілюстраційна
виставка на тему:
СЕКРЕТИ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ
Харчування завжди було, є і буде важливою стороною нашого буття. Недаремно ще давні греки однією з муз, без якої не мислили свого існування, вибрали Куліну – покровительку мистецтва готування їжі.
Мистецтво кулінарії – невід’ємна і важлива риса самобутності народу. Створені ним кулінарні рецепти не випадкові, вони мають відбиток тієї чи іншої епохи і культури, що еволюціонує протягом віків, і дають нам чудові взірці правильного поєднання продуктів не тільки за смаком, а й з фізіологічної точки зору. Специфічні особливості національних кухонь формуються також під впливом географічного розташування країн, їхніх кліматичних та економічних умов.
Українська кухня – одна з найбагатших і цікавих кухонь світу. Завдяки різноманітності чудових страв і їх високим смаковим якостям вона набула поширення далеко за межами України. Деякі страви, наприклад борщ та вареники, давно увійшли до меню міжнародної кухні.
Запропоновані рецепти – прості і складні, випробувані часом і сучасні – допоможуть зробити ваш стіл оригінальним, дадуть можливість краще зрозуміти смаки і кулінарні уподобання народів, що населяють різні країни світу.
|
Гаврилко П. П. Збірник рецептур національної кухні країн Європи. 2-ге вид. [текст]
/ П. П. Гаврилко. – К. :
«Центр учбової літератури»,
2016. – 620 с. ISBN 978-617-673-432-1 Подорож без віз і валіз до Європи. Читач може легко здійснити її на власній кухні, приготувавши страву за одним із близько 2000 рецептів, уміщених у цій книзі. Саме таку віртуальну подорож пропонує нам автор цього незвичайного видання, прекрасний знавець не тільки національних українських страв, а й кухонь всіх країн Європи - Петро Петрович Гаврилко. Для широкого кола читачів. Примірників – 1 (читальний
зал) |
|
|
Смачне життя. Рецепти зі всього світу. – X.: Аргумент Принт, 2013. – 352 с. ISBN
978-617-570-377-9 ISBN
978-617-594-269-7 (серія) Кожного, хто любить готувати і кому подобаються національні страви інших народів, напевно цікавлять і характерні риси кухні різних країн, і характерні продукти, з яких ці страви готують. Наша книга розповість про кулінарні традиції та кухні багатьох країн, надихне вас на створення незвичних меню, допоможе смачно нагодувати рідних і близьких. Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний
зал) |
|
|
|
Українська кухня/ Автори-укладачі 0. Т. Старчаєнко, 0. В. Нєміріч. – X.: Фактор, 2012. – 208 с.: іл. (Серія «Україна.
Учора, сьогодні, завтра»). ISBN 978-966-312-720-0 (Серія) ISBN 978-966-180-323-6 У виданні представлено найсмачніші й найпопулярніші страви української кухні: духмяні борщі та юшки, соковиті запіканки та січеники, апетитні вареники й галушки, а також деякі обрядові страви та старовинні рецепти спиртних напоїв. Усі вони були приготовані й сфотографовані спеціально для цієї книжки. Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний зал) |
|
|
|
Міцко М. Закарпатська кухня. – 2-ге вид. – Ужгород: ТДВ
«Патент», 2014. – 264 с. ISBN 978-966-8760-49-5 У книзі подано опис народних закарпатських страв, які зберігають в собі давні кулінарні традиції краю. Книга стане добрим помічником господаркам та кухарям у приготуванні їжі. Відомий в Закарпатті фахівець з кулінарії зібрав і підготував найбільш поширені, традиційні та самобутні рецепти народної та сучасної кухні українського, угорського, румунського, словацького, єврейського, польського, російського та ромського населення краю. Для зручності в користуванні рецепти розміщені за розділами: салати і закуски, перші і другі страви, вироби з тіста, солодкі страви і домашні заготівлі. Книга стане добрим порадником ґаздиням і кухарям у приготуванні смачної та різноманітної їжі з доступних і недорогих продуктів, навчить заготовляти їх про запас. Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний зал) |
|
|
|
Угорська кухня / Упорядкування Алексеєнко Л. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2014. – 282
с., іл. ISBN
978-617-589-028-8 Традиційна угорська кулінарія справедливо вважається
одною з найкращих в світі. Такі
страви як бограч-гуляш, халасле,
чірке-паприкаш, лангош, палатшинкен відомі багатьом. Закарпаття – край, де в тісній
співдружності мешкають представники багатьох національностей. Значну частину населення складають угорці, чиї кулінарні традиції суттєво вплинули на закарпатську кухню.
Близькість до кордону з Угорщиною і часті
відвідини закарпатцями цієї країни також
не могли не залишити свого
відбитку на меню, що традиційно з’являється
на столі закарпатців. Отож, ми пропонуємо вашій увазі книгу, де зібрані найкращі і найцікавіші рецепти страв угорської кухні. Сподіваємося, вона стане вам у нагоді. Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний зал) |
|
|
|
Брайченко О. Ю. Українське застілля / Олена
Брайченко ; худ. О.
Вакуленко. – X.: Віват, 2016. – 192 с.: іл. ISBN 978-617-690-496-0 Українське застілля – споконвічна
традиція, відома всім із
дитинства. Це коли на родинні чи календарні
свята збираються в господі
найдорожчі гості – родичі,
друзі, коли господиня
щедро виставляє на стіл всілякі наїдки й напої,
а господар приправляє їх веселим жартом, коли лунає пісня — весела чи журлива... Так в Україні було з діда-прадіда.
Чим же частували своїх
гостей українці на Різдво, Великдень, Масницю, інші народні свята? Чим самі ласували у свята і що їли
в будень? Які обрядові і традиційні
страви вони готували? Про
все це ви дізнаєтеся
з нашого подарункового видання «Українське застілля». Сподіваємося, що книжка допоможе вам у виборі страв, які стануть
улюбленими, а також урізноманітнить меню тих, хто дотримується посту. Примірників – 1 (читальний
зал) |
|
|
|
Ощипок І. М. Кухні народів
світу: навчальний
посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов, М. І.
Філь. Львів: Видавництво «Магнолія 2006»,
2017. – 248с. ISBN
978-617-574-111-5 «Магнолія
2006» У посібнику викладено
загальнонаціональні й регіональні кухні народів країн світу, сировину,
способи приготування і особливості споживання страв, а також організацію,
форми, системи та методи обслуговування іноземних туристів у
готельно-ресторанних комплексах України. Для студентів вищих навчальних закладів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр спеціальності
«Готельна і ресторанна справа» Примірників – 1 (читальний
зал) – 1 (навч. абонемент) |
|
|
|
Саніна І. Л. Східні солодощі. – X.: Аргумент Принт, 2014. – 72 с. – (Смак країни). ISBN 978-617-594-803-3 ISBN
978-617-594-900-9 (серія) Казковий та овіяний легендами світ Сходу завжди
приваблює своїми
секретами і таємницями.
Одним із таких секретів є східні солодощі:
халва, рахат-лукум, зефір,
пастила, зацукровані фрукти...
У нашій книзі зібрані найкращі рецепти смачних і корисних
східних солодощів, які легко приготувати в домашніх умовах. Спробуйте, і тоді східна казка
у вашому домі стане реальністю! Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний зал) |
|
|
|
Кулінарна
енциклопедія: 365 меню на кожен
день [Текст] / укладач А. Діброва,
– Донецьк:
ТОВ «Глорія Трейд», 2010. – 384 с. ISBN 978-617-536-053-8 Чи замислювались ви колись над тим, скільки страв готуєте і скільки
часу витрачаєте на вигадування
і приготування нового
меню? То не хочеться винаходити
щось нове, то бракує часу, ,то немає під рукою кулінарної книги, то просто немає
настрою. «Кулінарна енциклопедія: 365
меню на кожен день» – і вам більше не потрібно думати, що приготувати. Найсмачніші, найкорисніші і, головне, різноманітні
страви, приготовані за нашими рецептами, радуватимуть вас і ваших близьких цілий рік. Щодня – нові страви: сніданок, обід, вечеря, святкові рецепти. Ця книга стане корисною
абсолютно всім: і кулінарам-початківцям, і досвідченим кухарям. Будь-хто знайде для себе щось нове й цікаве. Кожен рецепт супроводжується умовними позначеннями, що вказують час приготування, кількість порцій, на яку розрахована та або інша страва, її калорійність і рівень кулінарної складності, що значно відрізняє за зручністю цю книгу порівняно з іншими. Освоївши приготування нескладних страв, ви легко перейдете до складніших і більш вишуканих. Книга містить сучасні рецепти з використанням тих продуктів, які без зусиль можна придбати в магазинах і на ринках. Розписуючи
меню на кожен день протягом
року, ми не забули і про
свята: тут і Новий рік, і
8 Березня, і Пасха, і Різдво, і
Масляна, і Яблучний Спас. Примірників – 1 (читальний
зал) |
|
|
|
Альхабаш О. А. Французька кухня. – X.: Аргумент Принт, 2013. – 72 с. – (Смак країни). ISBN
978-617-594-906-1 ISBN
978-617-594-900-9 (серія) Французька кухня відома неперевершеною вишуканістю страв і є перлиною світової гастрономії. Класичні французькі ка-напе і рулети, суфле, парфе і крамблі, тістечка і муси... У цій книжці ви знайдете рецепти страв французької кухні на кожен день та для святкового столу. Насолоджуйтеся прекрасним смаком і не забудьте побажати гостям французькою: «Bon appetit!» Примірників – 1 (науковий
абонемент) – 1 (читальний зал) |
|
|
|
Шумило Г.І. Технологія приготування їжі:
Навч. посіб.
— К.: «Кондор». — 2003. — 506 с. ISBN 966-8251-06-7 У навчальному посібнику описані різні способи і прийоми
кулінарної обробки продуктів, приготування напівфабрикатів, страв та кулінарних виробів відповідно
до наукових досягнень раціонального і дієтичного харчування. Посібник рекомендований
для студентів технологічних
відділень навчальних закладів І-II
рівнів акредитації, а також працівників підприємств харчування. Може бути корисним при домашньому приготуванні їжі. Примірників – 1 (читальний зал для науковців) |