Шановні читачі!

 

До вашої уваги пропонується віртуальна книжково-ілюстраційна виставка на тему:

СЕКРЕТИ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ

Харчування завжди було, є і буде важливою стороною нашого буття. Недаремно ще давні греки однією з муз, без якої не мислили свого існування, вибрали Кулінупокровительку мистецтва готування їжі.

Мистецтво кулінаріїневід’ємна і важлива риса самобутності народу. Створені ним кулінарні рецепти не випадкові, вони мають відбиток тієї чи іншої епохи і культури, що еволюціонує протягом віків, і дають нам чудові взірці правильного поєднання продуктів не тільки за смаком, а й з фізіологічної точки зору. Специфічні особливості національних кухонь формуються також під впливом географічного розташування країн, їхніх кліматичних та економічних умов.

Українська кухня – одна з найбагатших і цікавих кухонь світу. Завдяки різноманітності чудових страв і їх високим смаковим якостям вона набула поширення далеко за межами України. Деякі страви, наприклад борщ та вареники, давно увійшли до меню міжнародної кухні.

Запропоновані рецептипрості і складні, випробувані часом і сучаснідопоможуть зробити ваш стіл оригінальним, дадуть можливість краще зрозуміти смаки і кулінарні уподобання народів, що населяють різні країни світу.

 

Гаврилко П. П. Збірник рецептур національної кухні країн Європи. 2-ге вид. [текст] / П. П. Гаврилко. – К. : «Центр учбової літератури», 2016. – 620 с.

ISBN 978-617-673-432-1

 

Подорож без віз і валіз до Європи. Читач може легко здійснити її на власній кухні, приготувавши страву за одним із близько 2000 рецептів, уміщених у цій книзі.

Саме таку віртуальну подорож пропонує нам автор цього незвичайного видання, прекрасний знавець не тільки національних українських страв, а й кухонь всіх країн Європи - Петро Петрович Гаврилко.

Для широкого кола читачів.

 

Примірників1 (читальний зал)

 

 

Смачне життя. Рецепти зі всього світу. – X.: Аргумент Принт, 2013. – 352 с.

ISBN 978-617-570-377-9

ISBN 978-617-594-269-7 (серія)

 

Кожного, хто любить готувати і кому подобаються національні страви інших народів, напевно цікавлять і характерні риси кухні різних країн, і характерні продукти, з яких ці страви готують. Наша книга розповість про кулінарні традиції та кухні багатьох країн, надихне вас на створення незвичних меню, допоможе смачно нагодувати рідних і близьких.

 

Примірників1 (науковий абонемент)

1 (читальний зал)

 

 

Українська кухня/ Автори-укладачі 0. Т. Старчаєнко, 0. В. Нєміріч. – X.: Фактор, 2012. – 208 с.: іл. (Серія «Україна. Учора, сьогодні, завтра»).

ISBN 978-966-312-720-0 (Серія)

ISBN 978-966-180-323-6

 

У виданні представлено найсмачніші й найпопулярніші страви української кухні: духмяні борщі та юшки, соковиті запіканки та січеники, апетитні вареники й галушки, а також деякі обрядові страви та старовинні рецепти спиртних напоїв. Усі вони були приготовані й сфотографовані спеціально для цієї книжки.

 

Примірників1 (науковий абонемент)

1 (читальний зал)

 

 

Міцко М.

Закарпатська кухня. – 2-ге вид. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2014. – 264 с.

ISBN 978-966-8760-49-5

 

У книзі подано опис народних закарпатських страв, які зберігають в собі давні кулінарні традиції краю.

Книга стане добрим помічником господаркам та кухарям у приготуванні їжі.

Відомий в Закарпатті фахівець з кулінарії зібрав і підготував найбільш поширені, традиційні та самобутні рецепти народної та сучасної кухні українського, угорського, румунського, словацького, єврейського, польського, російського та ромського населення краю.

Для зручності в користуванні рецепти розміщені за розділами: салати і закуски, перші і другі страви, вироби з тіста, солодкі страви і домашні заготівлі.

Книга стане добрим порадником ґаздиням і кухарям у приготуванні смачної та різноманітної їжі з доступних і недорогих продуктів, навчить заготовляти їх про запас.

 

Примірників1 (науковий абонемент)

– 1 (читальний зал)

 

 

Угорська кухня / Упорядкування Алексеєнко Л. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2014. – 282 с., іл.

ISBN 978-617-589-028-8

 

Традиційна угорська кулінарія справедливо вважається одною з найкращих в світі. Такі страви як бограч-гуляш, халасле, чірке-паприкаш, лангош, палатшинкен відомі багатьом. Закарпаття край, де в тісній співдружності мешкають представники багатьох національностей. Значну частину населення складають угорці, чиї кулінарні традиції суттєво вплинули на закарпатську кухню. Близькість до кордону з Угорщиною і часті відвідини закарпатцями цієї країни також не могли не залишити свого відбитку на меню, що традиційно зявляється на столі закарпатців. Отож, ми пропонуємо вашій увазі книгу, де зібрані найкращі і найцікавіші рецепти страв угорської кухні. Сподіваємося, вона стане вам у нагоді.

 

Примірників1 (науковий абонемент)

– 1 (читальний зал)

 

 

Брайченко О. Ю.

Українське застілля / Олена Брайченко ; худ. О. Вакуленко. X.: Віват, 2016. 192 с.: іл.

ISBN 978-617-690-496-0

 

Українське застілля споконвічна традиція, відома всім із дитинства. Це коли на родинні чи календарні свята збираються в господі найдорожчі гості родичі, друзі, коли господиня щедро виставляє на стіл всілякі наїдки й напої, а господар приправляє їх веселим жартом, коли лунає пісня — весела чи журлива... Так в Україні було з діда-прадіда. Чим же частували своїх гостей українці на Різдво, Великдень, Масницю, інші народні свята? Чим самі ласували у свята і що їли в будень? Які обрядові і традиційні страви вони готували? Про все це ви дізнаєтеся з нашого подарункового видання «Українське застілля». Сподіваємося, що книжка допоможе вам у виборі страв, які стануть улюбленими, а також урізноманітнить меню тих, хто дотримується посту.

 

Примірників1 (читальний зал)

 

 

Ощипок І. М. Кухні народів світу: навчальний посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов, М. І. Філь. Львів: Видавництво «Магнолія 2006», 2017. 248с.

ISBN 978-617-574-111-5 «Магнолія 2006»

 

У посібнику викладено загальнонаціональні й регіональні кухні народів країн світу, сировину, способи приготування і особливості споживання страв, а також організацію, форми, системи та методи обслуговування іноземних туристів у готельно-ресторанних комплексах України.

Для студентів вищих навчальних закладів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр спеціальності «Готельна і ресторанна справа»

 

Примірників1 (читальний зал)

– 1 (навч. абонемент)

 

 

Саніна І. Л.

Східні солодощі. X.: Аргумент Принт, 2014. 72 с. (Смак країни).

ISBN 978-617-594-803-3

ISBN 978-617-594-900-9 (серія)

 

Казковий та овіяний легендами світ Сходу завжди приваблює своїми секретами і таємницями. Одним із таких секретів є східні солодощі: халва, рахат-лукум, зефір, пастила, зацукровані фрукти... У нашій книзі зібрані найкращі рецепти смачних і корисних східних солодощів, які легко приготувати в домашніх умовах. Спробуйте, і тоді східна казка у вашому домі стане реальністю!

 

Примірників1 (науковий абонемент)

– 1 (читальний зал)

 

 

Кулінарна енциклопедія: 365 меню на кожен день [Текст] / укладач А. Діброва, Донецьк: ТОВ «Глорія Трейд», 2010. 384 с.

ISBN 978-617-536-053-8

 

Чи замислювались ви колись над тим, скільки страв готуєте і скільки часу витрачаєте на вигадування і приготування нового меню? То не хочеться винаходити щось нове, то бракує часу, ,то немає під рукою кулінарної книги, то просто немає настрою.

«Кулінарна енциклопедія: 365 меню на кожен день» і вам більше не потрібно думати, що приготувати. Найсмачніші, найкорисніші і, головне, різноманітні страви, приготовані за нашими рецептами, радуватимуть вас і ваших близьких цілий рік. Щодня нові страви: сніданок, обід, вечеря, святкові рецепти.

Ця книга стане корисною абсолютно всім: і кулінарам-початківцям, і досвідченим кухарям. Будь-хто знайде для себе щось нове й цікаве.

Кожен рецепт супроводжується умовними позначеннями, що вказують час приготування, кількість порцій, на яку розрахована та або інша страва, її калорійність і рівень кулінарної складності, що значно відрізняє за зручністю цю книгу порівняно з іншими. Освоївши приготування нескладних страв, ви легко перейдете до складніших і більш вишуканих. Книга містить сучасні рецепти з використанням тих продуктів, які без зусиль можна придбати в магазинах і на ринках.

Розписуючи меню на кожен день протягом року, ми не забули і про свята: тут і Новий рік, і 8 Березня, і Пасха, і Різдво, і Масляна, і Яблучний Спас.

 

Примірників1 (читальний зал)

 

 

Альхабаш О. А.

Французька кухня. – X.: Аргумент Принт, 2013. – 72 с. – (Смак країни).

ISBN 978-617-594-906-1

ISBN 978-617-594-900-9 (серія)

 

Французька кухня відома неперевершеною вишуканістю страв і є перлиною світової гастрономії. Класичні французькі ка-напе і рулети, суфле, парфе і крамблі, тістечка і муси... У цій книжці ви знайдете рецепти страв французької кухні на кожен день та для святкового столу. Насолоджуйтеся прекрасним смаком і не забудьте побажати гостям французькою: «Bon appetit

 

Примірників1 (науковий абонемент)

– 1 (читальний зал)

 

 

Шумило Г.І.

Технологія приготування їжі: Навч. посіб. — К.: «Кондор». — 2003. — 506 с.

ISBN 966-8251-06-7

 

У навчальному посібнику описані різні способи і прийоми кулінарної обробки продуктів, приготування напівфабрикатів, страв та кулінарних виробів відповідно до наукових досягнень раціонального і дієтичного харчування.

Посібник рекомендований для студентів технологічних відділень навчальних закладів І-II рівнів акредитації, а також працівників підприємств харчування. Може бути корисним при домашньому приготуванні їжі.

 

Примірників1 (читальний зал для науковців)